Fransa vizesi başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak, vize başvuru evrakları ve yenilenmiş bir pasaportla Fransa Konsolosluğu veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine başvurularınızı yapabilirsiniz. Fransa Konsolosluğu 10 yıldan daha eski olan ve seyahat bitim tarihi itibariyle en az 3 ay geçerli olmayan pasaportlarla yapılan vize başvurularını ise kabul etmemektedir.
Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat etmek isteyen kişiler, seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları Schengen ülkesinden başlatmak kaydıyla diğer Schengen ülkelerine aynı vize ile seyahat edebilmektedir. Schengen vizesi 90 güne kadar olan seyahatler için geçerlidir.
Avrupa Ülkeleri arasında imzalanan ve 1995'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler arasında dolaşım serbestisi tanıyan bir bölge oluşturulmuştur. Bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler, Schengen Bölgesi dışında kalan ülkelere ilişkin sınır geçişleri için ortak kurallar uygulamaya başlamıştır.
Toplamda 26 ülkeyi kapsayan Schengen Bölgesi, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’ı kapsamaktadır. İsviçre, İzlanda ve Norveç ise AB’ye üye olmadıkları halde özel bir anlaşma aracılığı ile Schengen Bölgesi’ne dahil olmuşlardır.
Fransa vizesi için gerekli evraklar yapacak olduğunuz seyahatinizin içeriğine göre değişiklik gösterecektir. Fransa turistik vize, Fransa ticari vize, Fransa ziyaretçi vizesi farklı kapsamlarda olan Fransa vize türleridir. Fransa Konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu vize merkezlerinden Fransa vizesi için gerekli evrakları öğrenebilir ve vize başvuru işlemlerinde bulunabilirsiniz. Ayrıca Fransa vize işlemleri için gerekli olan evraklar Fransa Konsolosluğu’nun ek evrak isteme talebine göre de şekillenebilecektir. Şöyle ki Fransa vizesi, için elçilik başvuru sahibi hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilmek için ek evrak talebinde bulunma hakkı daima vardır.
Fransa vizesi, Fransa Vize Başvuru İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Fransa vize işlemlerine yenilenmiş bir pasaportla başlamayı tercih etmelisiniz. 10 yıldan daha eski pasaportlarla yapılan başvuru işlemlerinizi Fransa Konsolosluğu kabul etmezken, yıpranmış ve hasar görmüş pasaportlarla da Fransa vize başvuru işlemleriniz kabul edilmeyecektir. Böyle bir durumda Fransa Konsolosluğu, vize başvuru işlemlerinizi onaylamış olsa bile, ülkeye girişiniz ülkede bulunan sınır görevlilerinin sorumluluğunda olacaktır.
Fransa vizesi başvuru süresinin sonucu vize randevu tarihiyle doğrudan alakalıdır. Fransa vizesi randevusundan sonra vize sonucu Fransa Konsolosluğunun başvuru dosyasını incelemesinin ardından 3 ila 15 iş günü içinde sonuçlanır.
Fransa Başkonsolosluğu gerek gördüğü takdirde vize başvuru sahibini mülakata çağırma hakkını saklı tutar. Bu genellikle istisnai durumlarda söz konusu olabilir.
Fransa vize randevusuna nerede girileceği ikamet adresi ile ilgilidir. Tam vukatlı nüfus kayıt örneğinde ikametgahınız neresi görünüyorsa randevu işlemini de o kentteki temsilcilikte gerçekleştirirsiniz. Fransa Ankara Büyükelçiliğinin görev alanı içindeki iller: İkametgah adresi Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İçel, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.
Fransa İstanbul Başkonsolosluğunun görev alanı içindeki şehirler: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova.